середу, 2 березня 2011 р.

Вивчаємо кристалогідрати




В останній день  зими ( за вікном -мінус10, вода в твердому кристалічному стані) хімікуси-цікавікуси дізнались про кристалогідрати. Що ж це за речовини такі: кристали та гідрати разом  (гідро-, як ми знаємо, від слова  "вода", а кристал – тверде тіло) ?
Кристалогідрати - речовини, що  у своєму складі містять хімічно зв'язану воду. Ця вода так і називається - кристалізаційна. Типовими кристалогідратами є природні мінерали, наприклад,  гіпс CaSO4·2H2O, польові шпати M2O·Al2O3·6H2O  (M – це Na або К), карналіт KCl·MgCl2·6H2O, каолініт (основа глини) Al2O3·2SiO2·2H2O. 
 З кристалогідратами ми вже мали справу, коли вирощували наші кристали: типовим кристалогідратом є мідний купорос CuSO4·5H2 та алюмо-калієві галуни KAl(SO4)·12H2O.
Кристалогідратами є також і вирощені нами  чудові зелені кристали купрум (ІІ) хлориду - CuCl2·2H2O. До речі, ось який новий красень у нас з'явився:

кристал купрум (ІІ) хлориду
 Кристалізаційна вода в кристалі зв’язана не дуже міцно, ось чому кристали галунів і мідного купоросу з часом вивітрюються, і наші красені-кристали втрачають свій яскравий вигляд вже через декілька тижнів.
Галуни вивітрюються

Ми провели дослід по видаленню кристалізаційної води з мідного купоросу.
При прожарюванні мідного купоросу кристалізаційна вода видаляється (руйнуються зв’язки, що утримують її в кристалогідраті), і синій мідний купорос перетворюється на  безводний купрум (ІІ) сульфат ( сульфат міді) білого кольору. Ми проводили цей експеримент з мідним купоросом, який купили в господарському магазині. І здивувались, коли в результаті прожарювання замість білого порошку безводного сульфату міді отримали чорний порошок! Якщо до безбарвного сульфату міді CuSO4  додати воду, знову утворюється кристалогідрат CuSO4·5H2, забарвлення змінюється знову на синє. Але в цьому випадку чорний порошок так і залишився!  Дивіться наше відео:

Щоб з’ясувати ситуацію,
 ми прожарили також мідний купорос, придбаний не в господарському магазині, а в спеціалізованому магазині хімреактивів. В цьму випадку все відбулось так, як і повинно бути! При прожарюванні мідного купоросу утворився білий порошок білого кольору.








А при додаванні води знов утворився синій кристалогідрат:





Отже, ми зробили висновок, що мідний купорос, придбаний в господарському магазині, містить значну кількість домішок! Можливо, це купрум карбонат ( карбонат міді), який при прожарюванні утворює чорний оксид.

5 коментарів:

yvanko сказав...

А можно ли защитить кристалл от выветривания? Лаком покрыть например?

Олена Миколаївна сказав...

Да, чтобы предохранить кристалл от выветривания, его можно покрыть бесцветным лаком.

Наташа сказав...

А дослід з мідним купоросом вже не перший дослід, який підтверджує якість продуктів куплених у господарському магазині..)

Анонім сказав...

А де можна взяти хлорид міді

Олена Миколаївна сказав...

Цей реактив під назвою "хлорид меди (ІІ)" або "Медь хлористая" можна купити лише в магазинах хімреактивів. В господарських магазинах його не продають.