неділю, 19 лютого 2012 р.

Цікаві перетворення сполук Феруму


Проводимо якісну реакцію на Fe3+
Ми дослідили якісні реакції на сполуки Fe2+ та  Fe3+
Добули "кров для аналізу"
Реакція солі тривалентного Феруму  (Fe2(SO4)3)  з тіоцианатом (роданідом) калію (KSCN) настільки видовищна, що її часто використовують для імітації крові. При взаємодії  йонів Fe3+ та SCN-  (часто пишуть   CNS-   або NCS-    ) утворюється комплекс (спрощено можна записати його формулу як [Fe(SCN)3]), який дуже нагадує кров (навіть за консистенцією!). Отже, цю реакцію можна використовувати не лише для якісного визначення йонів Fe3+, а для імітації крові. (Дійсно моторошно стає, якщо артистично її   виконати!). Реакція надзвичайно чутлива і за її допомогою можна визначити навіть сліди Fe3+ у воді з водогону.
Взаємодія ферум(ІІІ) хлориду з калій тіоцианатом 
І знову двійка! (ридаємо кривавими сльозами разом)


Так знімають фільми жахів!



А ще ми дізнались
про використання жовтої та червоної кров’яних солей в аналітичній хімії (раніше ми використовувалі ці сполуки для вирощування кристалів).
Жовта кров’яна сіль (калій гексаціаноферат (ІІ) K4[Fe (CN)6]) – реактив на Fe3+:
Якісна реакція на солі тривалентного Феруму

FeCl3 + K4[Fe (CN)6] =KFe[Fe (CN)6] + 3KCl або в йонному вигляді Fe3+ + [Fe(CN)6]4−  Fe[Fe(CN)6] . Утворюється осад синього кольору , який називають «берлінська лазур».

Червона кров’яна сіль (калій гексаціаноферат (ІІІ) K3[Fe (CN)6]) - реактив на Fe2+  , в результаті реакції утворюється речовина синього кольору «турнбулева синь».
4Fe2+ + 3[Fe(CN)6]3−  FeIII4[FeII(CN)6]3
Якісна реакція на солі двовалентного Феруму

Раніше вважали, що берлінська лазур і турнбулева синь – різні речовини, зараз вже відомо, що в обох випадках утворюється синій продукт однакового складу і будови KFeIII[FeII(CN)6], в процесі реакції відбувається майже миттєва валентна перебудова.
"Турнбулева синь"

"Берлінська лазур"
Саме за допомогою цих якісних реакцій ми дослідили, що в результаті взаємодії заліза з хлоридною кислотою та розбавленою сульфатною кислотою утворюються солі саме двовалентного феруму.
Як же не заплутатись в назвах солей та якісних реакціях? Скористаємось мнемонічними правилами, які полегшують запам’ятовування:

1. "На 2 -3, на 3 - 2" (тобто для визначення Fe2+ потрібно брати калій гексаціаноферат (ІІІ) K3[Fe(CN)6], а для визначення Fe3+  - калій гексаціаноферат (ІІ) K4[Fe (CN)6] )

2. "В соли красной кровяной калий с тройкой за стеной. Дальше — феррум, шесть цианов: все готово без обманов" (щоб запам’ятати формулу червоної кров’яної солі K3[Fe (CN)6] )

2 коментарі:

Анонім сказав...

Дуже сподобалось,дослід вражає.

Анонім сказав...

а речовини не токсичні?