середу, 18 березня 2020 р.

Добування кисню з гідроген пероксиду

Практична робота для учнів 7 класу. 

Шановні учні - семикласники! Під час карантину ми продовжуємо вивчення кисню та його властивостей. Проводимо віртуальну практичну роботу. Всі досліди я проводила в нашому хімічному кабінеті, вдосконалюючи навички  "і робити-і знімати". До речі, на одному з відео ви почуєте знайому мелодію! Хто почув і впізав? Вкажіть це у звіті!

Дослід 1.  Добування кисню з гідроген пероксиду з використанням манган (IV) оксиду. У пробірку наливаємо аптечний 3% розчин гідроген пероксиду (перекис водню) та вкидаємо невелику кількість порошку манган (IV) оксиду.  Манган (IV) оксид виконує роль каталізатора - речовини, що прискорює хімічну реакцію. Роль каталізаторів для цієї реакції можуть виконувати також сполуки Купруму, Феруму, Кобальту, фермент каталаза та деякі інші речовини.
При потраплянні порошку манган (IV) оксиду в пробірку з гідроген пероксидом спостерігаємо бурхливе виділення газу. Як же довести, що цей газ - кисень? Згадайте, що саме кисень підтримує горіння! Увага! Кисень не горить, в кисні горять речовини! Тому й дерев'яна скіпочка, що жевріє на повітрі, швидко (в нашому випадку навіть з мікровибухом!) загоряється у чистому кисні! 




Дослід 2.  Добування кисню з гідроген пероксиду з використанням сирого м'яса. В тваринних та рослинних клітинах присутній фермент, який має назву каталаза. Фермент - це біологічний каталізатор. Ось що відбувається, якщо пероксид гідрогену потрапляє на сире м'ясо:
Дослід 3.  Добування кисню з гідроген пероксиду з використанням сирих овочів (картоплі). В пробірку з картоплею (увага!сирою!) наливаємо розчин гідроген пероксиду. Спостерігаємо виділення газу й утворення піни:



А тепер завдання: 1. Для всіх учнів: Оформіть звіт, використовуючи файл

 https://docs.google.com/document/d/1gAVQDFmKHLbykRJqfdGw4QG3-FgZ2fyrU_CijPftgVI/edit?usp=sharing 

 та надішліть звіт на адресу: yurchenko@naukova-zmina.kiev.ua

 2. Творче завдання для охочих, лише з дозволу та під наглядом батьків:
Викорстовуючи аптечний 3% розчин гідроген пероксиду (перекис водню), дослідіть, чи є фермент каталаза у вареній картоплині та у вареному м'ясі. Порівняйте з сирими овочами. Сфотографуйте свій дослід та поясніть його. Найкращі творчі роботи будуть опубліковані на Хімікус-Цікавікус! А приємні оцінки у класний журнал отримують всі, хто надішле свій творчий звіт на адресу: yurchenko@naukova-zmina.kiev.ua

Ще про гідроген пероксид (перекис водню) ви можете прочитати тут 

Інтерактивний урок від видавництва "Ранок" подивіться ТУТ

3 коментарі:

Анонім сказав...

Спасибо, очень помогли

Іраклі Беришвілі сказав...

Навіть повірити не можу що це знятто в нашому ліцеї, з нашою вчителькою!

Дональд Трамп сказав...

дякую за чудове пояснення!!все дуже добре зрозуміло і інформативно)