понеділок, 21 лютого 2011 р.

Наша мета - виростити кристал металевої міді!

Сьогодні на гуртку ми продовжували вивчати світ кристалів. Діма Бишовець приніс кристал фіолетового кольору, який він виростив з готового набору. На превеликий жаль, в таких наборах рідко зазначають склад суміші, яку використовують для вирощування кристалу. Так було і на цей раз. Але кристал виріс надзвичайно цікавий, з характерною формою. Детальніше і більше фото- на сторінці Вирощуємо кристали

Розглядаємо фіолетовий кристал
А тепер наше завдання - виростити кристал металевої міді!
Так - так, ви не помилились, саме металевої міді, а не мідного купоросу! А чому б ні?
Кристали міді можна отримати в результаті хімічної реакції між залізом і розчином мідного купоросу. Залізо, як більш активний метал, витісняє мідь зі сполук купруму, яким є мідний купорос. Якщо залізний цвях або скріпку покласти у розчин мідного купоросу, вона досить швидко вкриється міддю, але так як цей процес відбувається швидко, утворюються дрібні кристалики міді, які можна роздивитись лише у мікроскоп. Тому щоб уповільнити процес утворення кристалів міді і отримати великий кристал, ми зробили так:

1. На дно склянки ми помістили шар дрібних та середніх кристалів мідного купоросу
Шар мідного купоросу

2. На кристали купоросу насипали шар подрібненої кухонної солі (натрій хлориду):


шар кухонної солі
3. На сіль поклали фільтрувальний папір, а зверху -  залізне коло, яке вирізали з консервної банки, очистивши її напилком від шару олова.
Підготовка залізного кола
Підготовка фільтрувального паперу

4. В окремій посудині підготували насичений розчин кухоної солі (ропу) і обережно налили його в склянку так, щоб він вкрив залізне коло.


Все готово для вирощування кристалу міді!
5. Закрили склянку поліетиленовою плівкою і почали чекати. Мідний купорос став поступово розчинятись у ропі. Ропа - не вода, розчинність купоросу в ній менше. Йони купруму повільно піднімаються вгору (цей процес називається дифузією). Досягнув залізної пластинки, йони купруму починають перетворюватись в атоми металу.
Спостерігаємо утворення металевої міді
Тепер залишилось почекати, поки виростуть кристали міді (1- 2 тижня). Будемо чекати!
23 лютого. Пройшло дві доби:
Кристалам міді - 2 дні

25 лютого. Ще два дні ...
На четвертий день. Вже великі кристали міді.


Всі ми думали, що кристали міді будуть утворюватись зверху на залізній пластинці, а вийшло навпаки - вони ростуть донизу!
28 лютого. Минув тиждень:
Друзи кристалів міді
Читайте далі: Кристали металевої міді добуто!

Немає коментарів: