вівторок, 11 січня 2011 р.

Питна сода

Питна сода - натрій гідрогенкарбонат NaHCO3 - речовина, що є, мабуть, в кожній оселі. І не стільки в домашній аптечці, скільки на кухні, серед таких речовин, як сіль, крохмаль, сода. Справа в тому, що при нагріванні та взаємодії з кислотами питна сода утворює вуглекислий газ, який є хорошим розпушувачем тіста, тому широко використовується в кулінарії. Всім знайома реакція соди і оцета!
А чому питна сода  здавна оселилась в домашній аптечці?
У 1845 році німецький лікар Бульріх виявив, що питна сода здатна усунути печію в нижній частині шлунку при надмірній кислотності шлункового соку. За участі питної соди відбувається реакція:
HCl + NaHCO3 = NaCl + CO2 + H2O
Спочатку  NaHCO3 називали сіллю Бульриха, але потім лікаря забули і стали називати цю речовину просто питною (або харчовою) содою. При зовнішньому застосуванні питна сода нейтралізує дію кислот, що потрапили на шкіру (наприклад, при укусах комарів або опіках кропивою). Тому питну соду використовують скрізь, де необхідно м’яко видалити надлишок кислоти (наприклад, при хімічних кислотних опіках). Лужні розчини питної соди розм’ягшують живі тканини, тому содові полоскання горла і порожнини рота сприяють механічному видаленню інфекції. Содові ванночки (1 столова ложка на 1 літр теплої води) добре розм’ягшують мозолі на руках і ногах. Їх можна робити 2-3 рази на тиждень. Додамо ще, що сухою питною содою обробляють свіжі опіки – і стане ясно, яка велика користь від цієї поширеної речовини.
Цікаві перетворення питної соди
Білий порошок питної соди ми розчинили у воді і випробували розчином фенолфталеїну. Фенолфталеїн - індикатор, який змінює своє забарвлення в лужному середовищі на малинове.
Ось що у нас вийшло:
Коля і Денис досліджують розчин питної соди.

Юля спостерігає за виділенням вуглекислого газу.
Фенолфталеїн змінив своє забарвлення на малинове, отже, розчин питної соди виявляє яскраво виражені лужні властивості!
До розчину соди ми додали розчин хлоридної кислоти. Почалось бурхливе виділення газу. Цей газ - вуглекислий газ СО2. 






Секретний лист

А ще ми використали реакцію фенолфталеїну на розчин питної соди для написання секретних листів. На листок паперу звичайного шкільного зошита ми нанесли надписи спиртовим розчином фенолфталеїну (фенолфталеїн у воді не розчиняється!). Почекали, доки папірці висохнуть і обробили їх розчином соди з пульверизатору! Наші малюнки і надписи проявились малиновим кольором! Це було дуже цікаво!
Наташа, Юля і Ліза зараз проявлятимуть свій секретний лист


Запитання
  Чому сьогодні питну соду лікарі не радять застосовувати як засіб для боротьби з печією і які ви знаєте сучасні лікарські засоби для боротьби з цією недугою, на яких принципах грунтується їх застосування?
Чекаємо на ваші відповіді!

 



Написали секретний лист і проявили його!


 

Немає коментарів: