понеділок, 29 листопада 2010 р.

Розчин аміаку (нашатирний спирт)

Навіщо в домашній аптечці?
Аміак (амоніак за сучасною номенклатурою) - газ з дуже різким запахом, добре розчинний у воді. Формула - NH3. Розчин аміаку у воді називають амічною водою або нашатирним спиртом. Різниця між спиртом та аміачною водою полягає у тому, що у аптечному нашатирному спирті масова частка аміаку 3-10%, а в аміачній воді  10% і вище. В медицині розчин аміаку застосовується при станах запаморочення, при укусах комах. Слід пам'ятати, що пари аміаку токсичні, вони подразнюють слизові оболонки очей та органів дихання!
Досліди з аміаком
1. В розчин аміаку занурюємо універсальний індикаторний папірец. Жовтий колір папірця миттєво змінився на синій. Це означає, що аміачна вода виявляє лужну реакцію.
2. Дим без вогню. В дві порожні склянки з притертими кришками додали по краплі концентрованих розчинів хлоридної кислоти та аміаку ( під витяжкою). Потім наблизили склянки та відкрили кришки. Порожні на вигляд склянки заповнюються білим димом, важчим за повітря, який навіть можна "переливати" з однієї склянки в іншу!Це прореагував хлороводень з аміаком. Дим- результат хімічної реакції, сіль хлорид амонію. Він нетоксичний, на відміну від реагентів.






Зміна кольору індикаторного папірця







Дим без вогню!

Андрій і Ігор дослідили властивості аміачної води














Перегляньте презентацію Андрія і Ігоря!


Відео від професіоналів: Дим без вогню


Немає коментарів: