понеділок, 6 грудня 2010 р.

Розчин йоду



Навіщо в домашній аптечці?
5% -ний спиртовий розчин йоду  використовується для дезинфекції шкіри навколо ран. Це всім добре відомий препарат. Однак слід пам'ятати, що йодом можно обробляти лише ділянку навколо рани, бо він - сильний окисник і  може призвести до хімічних опіків!

Досліджуємо властивості йоду.
Йод - кристалічна речовина. Кристали йоду слабо розчиняються у воді, але добре розчиняються у спирті. Саме тому використовують спиртовий розчин йоду. Ми спробували виділити йод в кристалічному стані. Для цього в 50 мл води додали 8-10 крапель аптечної йодної настоянки. Розчинність йоду зменшилась, і через деякий час на дно склянки випали темно-сірі кристали!
На дно пробірки осідають кристали йоду з водно-спиртового розчину
Сірі кристали йоду ми відфільтрували і зібрали в пробірці:
Кристали йоду, які ми добули з аптечного спиртового розчину
 Добуті кристали на скляній палочці внесли в полум'я і через декілька секунд побачили фіолетову хмарку- пари йоду! Це явище, при якому речовина з твердого кристалічного стану перетворюється на газ (без рідкого стану),  називається сублімацією. Отже, ми спостерігали сублімацію!!! А ось як сублімували наші добуті кристали при нагріванні в закритій пробірці (це набагато бузпечніше, ніж вносити кристали безпосередньо у полум'я):
Сублімація йоду

З крохмалем йод утворює комплекс, що має темно-синє забарвлення. Ця реакція використовується для визначення крохмалю (якісна реакція на крохмаль). За допомогою цієї реакції ми виявили крохмаль у картоплі, білому хлібі. Знайшли невелику кількість крохмалю у сосисках!
А ще написали секретні листи колоїдним розчином крохмалю. Через тиждень слабким розчином йоду ці листи проявили!
Ірина та Борис пишуть секретними чорнилами
Проявляємо секретні листи!

 Діма виявив крохмаль у продуктах харчування
 Так виглядає "синій йод"


Відео від професіоналів: Сублімація йоду

Немає коментарів: