середу, 9 березня 2011 р.

Кристали металевої міді добуто!

Сьогодні заняття гуртка було незвичним. По-перше, він (гурток наш) відбувався у середу, адже в понеділок ми гарно відпочивали. По-друге, хімікуси-цікавікуси провели дві операції "Ы": по витягненню кристалів металевої міді з товщі  солі і того, що залишилось від мідного купоросу (див. сторінку як ми закладали дослід) і операцію по витягненню "маленького" сома з акваріуму.
Це сом. Він провів у нашому акваріумі декілька годин, і після консультацій з досвідченими акваріумістами був перенаправлений у більш просторий акваріум , в надійні руки Алли Михайлівни.
Нарешті, після емоційного вибуху, пов'язаного з ловлею "неозброєними руками" сома (сачок виявився занадто маленьким!), ми взялися до роботи по витягненню кристалів металевої міді, що вирощували протягом двох тижнів. Реакцію, що призвела до утворення міді, можна записати за допомогою рівняння: Fe + CuSO4 = Cu + FeSO4  
Спочатку ми
витягнули залізне (як ми думали) коло. Залізо повністю прореагувало, і зі склянки було витягнуто лише полімерну плівку, якою була вкрита залізна кришка з-під консервів, що ми використали у досліді:
Все, що залишилось від залізної кришки
Досить непросто було витягнути утворені блискучі металеві кристали.  Ось як все відбувалось:
Витягуємо фільтрувальний папір:

Максимально обережно витягуємо друзи міді:
Під шаром солі - кристали міді


Кристали міді ще потрібно очистити від солі













Обережно промиваємо мідні кристали водою, зважуємо їх на технохімічних терезах.
Нарешті! Звітуємо! Кристали металевої міді добуто! А маса їх склала 2,57г. Втрати ми оцінили приблизно у 20% (дрібні кристалики, що залишились у товщі солі).

Друзи металевої міді
Щоб кристали міді залишились такими ж блискучими і не потемнішали з часом, ми поклали їх в герметичний бюкс, залили водою і додали декілька крапель оцету, щоб перешкодити окисненню міді киснем повітря. А наші восьмикласники розрахували, яка маса мідного купоросу була взята семикласниками для цього експерименту, якщо було добуто 2,57 г міді при виході  продукту реакції 80%.

Захищаємо наші кристали

Проводимо розрахунки
Так виглядає тепер наша колекція!
В розчині, в якому відбувалась хімічна реакція заміщення, містяться йони Fe2+ .
На відкритому повітрі відбувається окиснення, утворюються нерозчинні сполуки Феруму(ІІІ) бурого кольору

Допис 31 березня. Через три тижні в розчині, в якому відбувалась реакція, відбулись суттєві зміни: вода поступово випаровувалась і утворились бурі кристали солей Феруму (ІІІ). Отже, ми ще й виростили кристали солей феруму!








5 коментарів:

Unknown сказав...

Емкость из под сома была использована для проведения реакции? :)

Олена Миколаївна сказав...

Сом слугував емоційним фоном =)). А мідь ми в спеціальній склянці вирощували!

Саша сказав...

Спасибо за методику по выращиванию кристаллической меди! Попробую тоже.

Наташа сказав...

Шкода, що ви не залишили сомика собі(
До речі, як справи з "бульйончиком"?)

Олена Миколаївна сказав...

"Бульйончик" - розчин, в якому відбувалась реакція заміщення між залізом і мідним купоросом, містив аніони хлору, сульфат-аніони та катіони Fe2+, тому через добу йони Fe2+ окиснились і перетворились на йони Fe3+, які надали розчину бурого забарвлення (фото - в наступному повідомленні).
А сомік - не формат нашого акваріуму. До речі, в акваріумі Алли Михайлівни він бешкетує =))!