середу, 23 березня 2011 р.

Наша екскурсія

Сьогодні, 23 березня, ми відвідали Національний науково-природничий музей, а саме Геологічний та Зоологічний його відділи. В залі "Мінералогія" ми побачили всі ті мінерали, про які дізнались на гуртку, а також познайомились з багатьма іншими чудовими мінералами. Камені заворожують нерукотворною красою, енергією, історією. У кожному з них - відображення створення світу, пам'ять мільйонів років, частина загадки Всесвіту. Також ми познайомились з унікальною колекцією зоологічного музею.   
Шановні хімікуси-цікавікуси! Поділіться враженнями від нашої екскурсії на сторінках блогу (у коментарях до цієї публікації), напишіть, який мінерал вам сподобався і запам'ятався найбільше.


18 коментарів:

Саша сказав...

Дякую за фотографії))Було цікаво подивитися мінерали,які ми вивчали в 10 класі))

Наташа сказав...

Під час екскурсії мені найбільше сподобався мінерал флюорит, а тому я хочу дещо про нього розповісти.
Флюорит
Назва походить від лат. fluor — течія. Флюорит належить до класу мінералів: Галоїди. Його формула: СаF2. Забарвлення буває найрізноманітнішим: найбільш характерне фіолетове і зелене, рідше — блакитне, жовте, рожеве, часто перемежаються зелені і фіолетові смуги. Для флюориту характерний скляний блиск.

Ната сказав...

Цікаво було подивитися і на мінерал аметист. Він здивував мене своїм кольором. В музеї можна було побачити його різноманітні забарвлення:від бузкового до світло-фіолетового.
Аметист набуває такого кольору завдяки домішкам:Fe2+, Fe3+

Хімічна формула аметисту: SiO2

Сингонія: Тригональна

Твердість за шкалою Мооса: 7

Розчинність: нерозчинний в воді

Особливості: п'єзоелектричний

(П'єзоефект – виникнення електричних зарядів на гранях деяких кристалів при їхній деформації або навпаки – виникнення деформації цих кристалів внаслідок дії електричного поля.)

Зустрічається в основному на Уралі, такод в Індії, США, Бразилії і Уругваї. Аметисти можуть бути знайденими і в Україні: на Волині та в Криворізькому і Донецькому басейнах.

Dimon Grey(Kutas) сказав...

Найбільше мені сподобався Смарагд(Ізумруд). Назва походить від аккадського слова „баррагту” – „блищати”, яке з часом трансформувалось у грецьке „смарагдос” – „зелений камінь”.Смарагд є прозорим різновидом берилу Be3Al2(SiO3) 6, забарвленим в трав'янисто-зелений колір оксидом хрому Cr2O3 або оксидом ванадію з домішкою оксиду заліза (південноафриканські смарагди).

Dimon Grey(Kutas) сказав...

Доречі,смарагд — дорогоціний камінь 1-го класу. Крупні бездефектні смарагди густого забарвлення вагою вище 5 каратів цінуються дорожче алмазів.

Кумейко Богдан сказав...

Мне понравился флюорит (CaF2)
Он имеет прозрачно-голубую окраску

Анонім сказав...

Мені сподобався Халькопірит.
Його формула - CuFeS2.

Великі кристали, рідкісні та мають викривлену зовнішню поверхню. Грані, як правило, покриті грубою штриховкою. Характерне двійникування, двійники проростання. Утворює суцільні зернисті агрегати, вкраплювання, прожилки. Колір золотисто-жовтий, медово-жовтий, блиск металічний. Твердість 3,5—4. Спайність недосконала. В HNO3 розчиняється з виділенням сірки.

Загальні відомості
Клас мінералу сульфіди
Хімічна формула CuFeS2
Ідентифікація
Колір медово-жовтий
Форма кристалів тетрагон-скаленоедри
Сингонія тетрагональна
Спайність недосконала по [112]
Злам нерівний
Твердість за шкалою Мооса 3,5
Блиск металевий
Прозорість непрозорий
Колір риски зеленкувато-чорна
Питома вага 4,1-4,3 г/см³
Інші властивості
Магнетизм намагнічується при нагріванні

Unknown сказав...

жалкую що не потрапила на екскурсію
дуже гарні мінерали та фото з музею)
і Наташа навіть знайшла свою улюблену "пещаную розу"!

Лизка сказав...

наступного разу нізащо не пропущу
я на мене найбільш цікава це зала з кальмарами)

Unknown сказав...

мені дуже сподобався аметист
Формула SiO2 (кремнезем)
Домішка Fe2 +, Fe3 +
Сингонія Тригональна
Колір Фіолетовий до блідого червонувато-фіолетового
Колір риси Білий
Блиск Скляний, перламутровий
Прозорість Прозорий
Твердість за шкалою мооса 7
Злам раковистий, дуже крихкий
Щільність 2,63 - 2,65 г / см ³
Показник заломлення 1,543 - 1,55

Unknown сказав...

щемені сподобався бурштин -це викопна смола, мінерал класу органічних сполук. Використовується для виготовлення ювелірних виробів, ліків. Має багато поетичних назв - «сльози моря», «дар сонця» і т. д.


Формула C10H16O + (H2S)
Колір Від світло-жовтого до коричневого; червоний, майже безбарвний, молочно-білий, синій, чорний, зелений
Колір риси Білий
Блиск Смоляний
Прозорість Прозорий до непрозорого
Твердість 2-2,5
Спайність Відсутній
Злам раковистий; в'язкий (при старінні стає крихким)
Щільність Зазвичай 1,05-1,09, максимально 1,3 г / см ³
Показник заломлення 1,54

Unknown сказав...

Мені дуже сподобався Аквамарин (лат. aqua marina - морська вода) - мінерал групи берилу, беріллосілікат алюмінію. Назва вперше ввів Беотіус де Боот (Beotius de Boot) в 1609 році, пов'язавши колір мінералу з кольором морської води.
Мінерал має формулу:Be3Al2Si6O18

Колір Світло-блакитний, голубувато-зелений, зеленувато-синій чи сіро-блакитний

Блиск Скляний
Прозорість Прозорий до непрозорого
Твердість 7,5 - 8
Щільність 2,67 - 2,71 г / см ³
Показник заломлення 1,577 - 1,583
Найбільший кристал ювелірної якості був знайдений в 1910 році в Бразилії (маса 110,5 кг, поперечник 42 см).

Аквамарин - цінний ювелірний камінь. Щодо велика пропозиція сировини призводить до того, що затребувані, перш за все, великі камені масою понад 10 карат

Unknown сказав...

Екскурсія до музею була надзвичайно пізнавальною. Дуже радий, що не пропустив таку подію. З усіх побачених мною мінералів один сподобався мені найбільше. А саме..
Лімоніт
Лімоніт групова назва оксидів та гідрооксидів Fe. Збірна назва для природних мінеральних агрегатів – сумішей гідроксидів Fe3+. Стара українська назва вохристого лімоніту - жовтильниця. Формула: FeO(OH)·nH2O. Домішки: гідроксиди та оксигідрати Al i Mn. Форми виділення: порошкуваті, пухкі землисті агрегати, плівки, примазки, жеоди, оолітові виділення, псевдоморфози по піриту, сидериту, рідше по гематиту.Колір жовтуватий, червонувато-бурий, темно-бурий до чорного.
Походження гіпергенне.

Олена Миколаївна сказав...

Дякую всім, хто написав відгук про екскурсію! Мені теж було дуже цікаво! Також вдячна всім вам за бездоганну поведінку під час екскурсії!

Соня сказав...

Дякую за дуже пізнавальну екскурсію,було дуже цікаво. Особливо вразили смарагди та лазурит.
Лазурит (ляпіс-лазур) - Na6Ca2 (AlSiO4) 6 (SO4, S, Cl) 2 - непрозорий мінерал від синього до блакитно-сірого або зеленувато-сірого кольору, кращими вважають камені соковито сині або синьо-фіолетові, а також насичено блакитні.

Формула Na6Ca2 (AlSiO4) 6 (SO4, S, Cl) 2
Сингонія Кубічна
Колір Відтінки блакитного
Колір риси Світло-блакитна
Блиск Скляний
Прозорість просвічує
Твердість 5,5
Спайність Недосконала по {110}
Щільність 2,38 - 2,42 г / см ³

Оля Азурит сказав...

як на мене, азурит був найгарнішим, він вразив мене своїм глибинним синім кольором. І саме тому я обрала собі таке ім'я))

Азурит(фр. l'azur — синява, блакить) — поширений вторинний мінерал міді. Cu3(СО3)2(ОН)2
Є індикатором міді.
Зустрічається у вторинних мідних рудах разом із малахітом. В умовах вивітрювання є нестійким і легко заміщується малахітом.
Великі кристали азуриту добуваються у Цумебе(Намібія)и Туіссіте(Марокко).
Найбільший екземпляр азуриту зберігається в Американському музеї природної історії у Нью-Йорку. Він називається "Співаючий камінь" і його маса складає 4,5 тони. Цей кристал був знайдений у шахті "Коппер Куин" (англ. Copper Queen), штат Арізона.

Ната сказав...

Шкала Мооса (мінералогічна шкала твердості) - набір еталонних мінералів для визначення відносної твердості методом дряпання. Як еталони прийнято 10 мінералів, розташованих в порядку зростання твердості.

Запропонована у 1811 році німецьким мінералогом Фрідріхом Моосом.

Значення шкали від 1 до 10 відповідають 10 досить поширеним мінералам від тальку до алмазу. Твердість мінералу вимірюється шляхом пошуку самого твердого еталонного мінералу, який він може подряпати, і / або самого м'якого еталонного мінералу, який дряпає даний мінерал. Наприклад, якщо мінерал дряпається апатитом, але не флюоритом, то його твердість знаходиться в діапазоні від 4 до 5.

Призначена для грубої порівняльної оцінки твердості матеріалів по системі м'якше-твердіше. Випробовуваний матеріал або дряпає еталон і його твердість за шкалою Мооса вище, або дряпається еталоном і його твердість нижче еталона. Таким чином, шкала Мооса інформує тільки про відносну твердості мінералів. Наприклад, корунд в 2 рази твердіше топазу, але при цьому майже в 4 рази менше твердий, ніж алмаз.(Вікіпедія)

Олена Миколаївна сказав...

Наташа, молодець, що написала про шкалу Мооса! Це дуже важлива інформація!