неділю, 27 листопада 2011 р.

Добудемо малахіт

Добудемо малахіт. Малахіт - це основна сіль, основний купрум (ІІ) карбонат. Його формула - (CuOH)2CO3 . В природі малахіт утворюється при окисненні в присутності вуглекислого газу  мідних руд, мідних та бронзових виробів. Відомі поклади малахіту на Уралі, Алтаї, Казахстані. Найбільші запаси малахіту, який використовується для ювелірної справи - в Конго.
Цією малахітовою вазою ліцеїсти милувались в Ермітажі
Микола ж запропонував добути малахіт іншим способом - гідролізом солі купрум(ІІ) карбонату (про цей спосіб він дізнався з Енциклопедії для дітей Аванта+) . Купрум (ІІ) карбонат - сіль, що утворена слабкою основою та слабкою кислотою. Тому в водному середовищі вона розкладається, при цьому утворюється гідратований купрум(ІІ) гідроксокарбонат, з якого при виділенні кристалізаційної води і утворюється малахіт.
Для реакції ми взяли 5г мідного купоросу та 2,12г соди (натрій карбонату).  Розрахунки проводив Борис, спираючись на співвідношення коефіцієнтів в рівнянні реакції:

2CuSO4 + 2Na2CO3 + H2O = (CuOH)2CO3↓ +2Na2SO4 + CO2

При змішуванні прозорих розчинів -
блакитного мідного купоросу та безбарвного розчину соди утворився блакитний осад, виділився газ.
Змішали розчини мідного купоросу і соди
В склянку з утвореною сумішшю ми занурили сірник, що горить. Горіння припинилось. Отже, газ, що виділяється при змішуванні розчинів - вуглекислий газ СО2 .
Добутий блакитний осад ми нагріли, при цьому виокремилась кристалізаційна вода, і утворився порошок зеленого кольору - малахіт. Звичайно, прикраси з нього не зробиш, але ми відчували себе майже як шукачі скарбів: малахіт добули!
Добутий нами малахіт
При тривалому ж і нагрівнні наш синьо-зелений осад перетворився на чорний порошок. Це пояснюється тим, що при тривалому нагріванні малахіт розкладається з утворенням чорного оксиду міді - купрум(ІІ) оксиду:
(CuOH)2CO3= 2CuO↓ +CO2↑ + H2O
При нагріванні малахіт розкладається з утворенням чорного купрум (ІІ) оксиду


1 коментар:

УМАКО "Сузір’я" сказав...

Уважаемая Елена Николаевна! Хотелось бы обсудить с Вами целесообразность использования одной из технологий виртуальной реальности для подготовки материалов к уроку химии. Когда и как с Вами можно встретиться? Когда можно посетить Ваш лицей?
С уважением. Николай.
т. 050 49 49 033