понеділок, 14 листопада 2011 р.

"Чорний палець"

Ми знаємо, що всі сполуки хіміки поділяють на дві групи - неорганічні та органічні. Органічні сполуки - це сполуки Карбону. Ми вирішили переконатися, що цукор, як органічна речовина, містить елемент Карбон. Люди старшого віку, які вивчали хімію раніше, ніж народилися наші поважні хімікуси, здивуються: що за Карбон, органічні сполуки містять елемент вуглець! Заспокоїмо наших мам та татусь: нічого в складі речовин не змінилось, змінилися лише назви елементів. За сучасною українською номенклатурою в основу назв елементів взято їхні латинські назви: Карбон (С), Гідроген (Н), Оксиген (О). Російською вуглець- "углерод, тот, что рождает уголь". Давайте ж подивимось, як народжується вугілля з цукру:



Цей дослід ми виконували так:
50г цукру розтерли у ступці. Готову пудру висипали у хімічну склянку, додали декілька мілілітрів води . Масу добре перемішали і обережно додали 20 мл концентрованої сульфатної кислоти. Знову добре перемішали. Через хвилину суміш у склянці потемнішала і у вигляді чорної пористої маси почала підніматися над склянкою. Реакція супроводжується виділенням тепла, газів. Тому її слід проводити у витяжній шафі, а склянку розташовувати на керамічній підставці.
    Ефект реакції пояснюється тим, що сульфатна кислота, віднімаючи воду, обвуглює багато органічних сполук, в тому числі й цукор.Одночасно з відщепленням від молекули цукру води та окисненням карбону до вуглекислого газу СО2, утворюється ще сірчистий газ SO2. Гази, що виділяються, виштовхують пористу вуглецеву масу зі склянки.
    Цікаво було дізнатися, що найчистіше вугілля раніше добували внаслідок сильного прожарювання цукру-рафінаду: C12H22O11 → 12C + 11H2O

5 коментарів:

Анонім сказав...

>> цікаво було дізнатися, що найчистіший цукор раніше добували ...
наверное тут должно быть "найчистiше вугiлля"

Олена Миколаївна сказав...

Дуже вдячна Вам, шановний аноніме, за уважність! Виправляюсь :-)

Анонім сказав...

Дякую за цікавий научний дослід.)

Олена Миколаївна сказав...

Приємно, що нас читають у 2015!

Unknown сказав...

Дякую за цікавий дослід