вівторок, 10 травня 2011 р.

Отрута в аптечці

Борну кислоту H3BO3 можна побачити майже в будь-якій аптечці як у чистому вигляді, так і в складі мазей, спитового розчину - борного спирту. В довідниках по лікарським засобам , які випускають мільйонами примірників, можна прочитати, що “борну кислоту застосовують як антисептичний засіб у  вигляді водних розчинів (2-4%) для полоскання ротової порожнини та для промивання очей; у вигляді мазей (5-10%) призначають при захворюваннях шкіри ”. Століттями борну кислоту дбайливі мами та бабусі застосовували навіть для промивання очей новонародженим малюкам, не знаючи, що трують дитину!
   Борна кислота насправді отрута! І хоча отрута ця слабка, вона має вельми підступні властивості!
Сполуки бору діють не на окремі види мікроорганізмів, як антибіотики, а на всі відразу, оскільки бор є так званою клітинною отрутою. А підступність його в тому, що ця отрута не має протиотрути і надзвичайно повільно виводиться з організму. Бор вражає шлунково-кишковий тракт, шкіру, нирки, центральну нервову систему. Недарма застосування борної кислоти всередину було повсюдно заборонено ще в кінці XIX століття. До цього часу борна кислота застосовувалася дуже широко. Її вводили до складу різних кремів і мазей, використовували для чищення зубів, при пранні білизни і навіть для консервування харчових продуктів. Так, копчена яловичина, що поставлялася у XIX столітті з Америки до Європи, містила до 3,8% сполук бору! У Швеції борну кислоту під назвою "асептін" вживали для консервування молока, м'яса, пива. Російські рибопромисловці використовували її при засолюванні ікри, додаючи до 10г на кілограм продукту. У 1902 році Медичний департамент видав спеціальний циркуляр, що забороняє використання борної кислоти в харчовій промисловості як консервант. Аналогічні заборони з'явилися і в багатьох країнах.
Але навіть якщо борну кислоту не ковтати, вона може потрапити в організм із мазей, очних і вушних крапель, примочок. Вона легко всмоктується через слизові оболонки. І так як з організму бор виводиться дуже повільно, при повторних застосуваннях борної кислоти бор накопичується і може досягти небезпечного рівня. Особливо швидко це відбувається у новонароджених і грудних дітей.
   У 1987 році Міністерство охорони здоров'я тоді ще колишнього СРСР заборонив використання борної кислоти дітям, а також матерям, що годують. Протимікробна дія її дуже слабка, а низька ціна ніяк не може компенсувати шкоду для здоров'я.
   Ми вирішили дослідити, чи застосовується борна кислота в Україні, чи знають люди про підступні властивості цих ліків. В першій же аптеці нам продали і борну кислоту в чистому вигляді, і її спиртовий розчин – борний спирт. І хоча в інструкції до препаратів вказано, що її протипоказано застосовувати при вагітності та дітям до 1 року, є небезпека, що спрацює “пам’ять віків”, і саме малюкам будуть обробляти очі небезпечною речовиною.
   Ми дослідили антисептичні властивості борної кислоти в нашому експерименті з консервантами фруктових соків (Харчові добавки, Натрій бензоат перемагає). Наш експеримент показав, що борна кислота виявляє дуже слабкі антисептичну дію. Появу цвілі на соках вона відтягла лише на добу.
Борна кислота не перешкоджає появі цвілі (ліворуч), а бензоат натрію - дуже ефетивний консервант

 Отже, будьте пильними! Не застосовуйте борну кислоту, особливо для лікування малюків!
Просимо всіх читачів нашого блогу взяти участь в опитуванні про борну кислоту!
Читайте більше: Популярний журнал "Наука и жизнь" про борну кислоту.

Немає коментарів: