середу, 18 травня 2011 р.

Вогонь

Кажуть, що людина може нескінченно дивитися на вогонь, на воду, що тече, і на те, як хтось інший працює J) Що ж таке вогонь?- замислились хімікуси і вирішили не тільки дізнатися про це, а й добути вогонь різними хімічними способами.
Наш друг Вікіпедія дає таке визначення вогню: Вого́нь швидке горіння, що супроводжується значним виділенням тепла та світлаполум'ям і димом. У вузькому значенні вогонь — це полум'я, сукупність розпечених газів, що виділяються в результаті процесу горіння. Полумя – явище, що обумовлене світінням розжареним газоподібним середовищем, містить заряджені частинки – йони, радикали, плазму – іонізований газ.
Всі ми знаємо з історії, що вперше людина навчилась добувати вогонь тертям.
А які ж існують хімічні способи добування вогню? Саме цьому питанню ми присвятили засідання  нашого гуртка.
Спосіб 1. Чарівна паличка





Скляну паличку ми занурили в кашку з калій перманганатом (KMnO4) та сульфатної кислоти H2SO4. Потім торкнулись до ватки, змоченої спиртом (C2H5OH). Суміш на нашій чарівній паличці – сильний окисник, яка вступила в хімічну реакцію з легкозаймистою речовиною – спиртом. А ще дуже ефектно виглядє займання спирту в фарфоровій чашці, коли ми торкаємось нашою чарівною паличкою поверхні спирту.
Спосіб 2. Сірники . Сучасний, всім добре знайомий хімічний спосіб добування вогню.
На коробці сірників – червоний фосфор з подрібненим склом (для підсилення тертя). Голівка сірника містить бертолетову сіль (KСlO3) та сірку. При терті фосфор взаємодіє з бертолетовою сіллю (калій хлоратом), спалахує сірка, і потім горить деревина:
6P + 5KСlO3 = 3P2O5 + 5KCl
S + O2 = SO2
Фосфор (V) оксид ми спостерігаємо у вигляді білого диму, а сульфур (IV) оксид (сірчистий газ) надає процедурі сучасного добування вогню неприємного запаху.
Про інші способи ми дізнались, але їх не виконували (небезпечно без потужної тяги!):
Спосіб 3. До невеликої кількості концентрованої нітратної кислоти обережно долити таку ж кількість спирту C2H5OH. Відбувається запалювання спирту та виділення бурого нітроген (IV) оксиду. (Дуже небезпечно!)
Спосіб 4. Окиснення спирту хромовим ангідридом (CrO3). Якщо у фарфорову чашку покласти декілька кристалів хром (VI)оксиду і обережно підлити 5 мл етилового спирту, спирт спалахне.

C2H5OH  + 4CrO3 = 2CO2 + 3H2O + 2Cr2O3  
Спосіб 5. Грецький вогонь. Як відомо з історії, греки-візантійці володіли страшним грецьким вогнем, яким вони наганяли жах на ворогів. З довгих мідних труб, прилаштованих до носових частин суден, вони викидали в море вапно, змочене нафтою. Як тільки ця суміш торкалася води, море займалося. Загасити грецький вогонь було неможливо (на суші його загасити можна піском або міцною оцтовою кислотою).
Серед багатьох сучасних учених-хіміків до розгадки таємниці грецького вогню доклав зусиль український хімік А.М.Голуб. Вапно в давнину добували примітивним способом, обпалюючи шматки вапняку в багатті.  Вапняки ж часто містять домішки фосфориту. У вогні утворювалось негашене вапно – кальцій оксид, а фосфорит відновлювався розжареним вугіллям і чадним газом до фосфідів кальцію:
CaCO3 = CaO + CO2
Ca3(PO4)2 + 8C = Ca3P2 + 8CO
Ca3(PO4)2 + 7CO =Ca2P2 + CaO + 7CO2
Коли вапно, що входило до складу грецького вогню, торкалося води, фосфіди кальцію вмить гідролізувалися з вивільненням фосфороводнів:
Сa3P2 + 6H2O = 3Ca(OH)2 + 2PH3 (фосфін)
Ca2P2 + 4H2O = 2Ca(OH)2 + P2H4  (дифосфін),
які від контакту з повітрям самозаймалися і підпалювали нафту, дьоготь, сірку та інші горючі компоненти грецького вогню. Це наукове пояснення підтверджується сучасною експериментальною хімією. (з книги Василега М.Д. Цікава хімія., К. 1989).
Спосіб 6. Пропускання суміші водню і кисню на платинову трубку, в результаті чого газ спалухує:2H2 + O2 = 2H2O
Спосіб 7. При взаємодії лужних металів (K, Rb, Cs)  з водою виділяється водень, який спалахує:  2K + 2H2O = 2KOH + H2
Подивіться цікавий дослід американських дослідників-популяризаторів науки:




Звичайно, це не всі хімічні способи добування вогню, з іншими ми познайомимось далі в процесі вивчення хімії.

Немає коментарів: