понеділок, 18 квітня 2011 р.

Натрій бензоат перемагає!

Ми з нетерпінням чекали на результати досліду з фруктовими соками (як закладали дослід, дивіться в попередній публікації). На третій день в склянках з натуральним яблочним соком та яблочним соком з пакету з'явились перші ознаки цвілі, тоді як в соках з додаванням борної кислоти і натрій бензоату цвілі не видно :
Цвіль  в яблучному соці  з'явилась на третій день
Ліворуч - соки з додаванням борної кислоти, праворуч - з додаванням натрій бензоату
Через тиждень ми спостерігали...
великі плями цвілі як на натуральних, так і пакетованих соках.

При цьому в натуральному апельсиновому соці  цвілі утворилось значно менше, ніж в апельсиновому соці з пакету. А ось як виглядають склянки, куди ми додали консерванти:
Праворуч - соки з натрій бензоатом, ліворуч - з борною кислотою
В склянках, в які ми додали натрій бензоат, немає жодних ознак псування! Навіть на запах ці соки не відрізнити від свіжих. А ось у склянках з борною кислотою з'явилась цвіль, яка за своєю кількістю не поступалась цвілі на соках без консервантів.
Минуло два тижні... В склянках з соком та бензоатом натрію - жодних ознак цвілі. Тоді ми вирішили змінити умови та додали частинки гіфів цвілі в ці склянки з бензоатом натрію. Навіть така маніпуляція не призвела до розростання цвілі в соках з консервантами!
Частинки цвілі підсадили в склянку з соком і консервантом - а не росте!

Отже, ми зробили такі висновки:
1.Натрій бензоат - дуже ефективний консервант фруктових соків.
2.Борна кислота лише на незначний час призупиняє псування соків і не виявляє такої сильної антибактеріальної дії, як натрій бензоат (до того ж, борна кислота токсична, і тому зараз, на щастя,  не використовується як консервант. Про борну кислоту  ми поговоримо далі).
3. Соки в пакетах, які ми досліджували, дійсно без консервантів, адже вони псуються точно з такою ж швидкістю, як і натуральні соки. Отже настав час сказати: ми використовували для дослідження яблучний та апельсиновий  соки "Премія", і надпис "без консервантів" дійсно означає, що ці соки без консервантів!
4.Цвіль в апельсиновому соці з'явилась на добу пізніше, ніж в яблучному, і в значно меншій кількості. При цьому в натуральному соці її утворилось значно менше, ніж в пакетованому. Можливо, плоди апельсинів ззовні обробляють консервантами (про це ми читали в газетах), і при приготуванні соку "дідівським способом" ці консерванти потрапили у сік. Але це лише наше припущення, яке потрібно перевірити.



Немає коментарів: