вівторок, 12 квітня 2011 р.

Харчові добавки

Готуємо натуральний сік дідівським способом!
Всіх нас хвилює якість продуктів харчування, адже "людина є те, що вона їсть". В засобах масової інформації багато матеріалів про речовини, які використовують в якості харчових добавок. На черговому засіданні гуртка ми також познайомились з цими речовинами. Ініціатором досліджень харчових добавок став Коля Ярошенко, який підготував доповідь про групи харчових добавок, особливості їх застосування та вплив на здоров'я людини. Коля створив навіть довідних небезпечних добавок, який можна переглянути тут.
Ми вирішили провести експеримент і дослідити вплив консерванту натрій бензоату...
на термін зберігання натуральних яблучного та апельсинового соків. Дідівським методом ми вичавили сік з яблука та апельсину. Для дослідження взяли по 20 мл кожного соку. Контроль: натуральні соки. До однієї проби додали натрій бензоат в кількості, що стандартно застосовується для безалкогольних напоїв (150 мг/л соку). Розрахунки проводив наш найкращий математик Боря. До іншої проби в якості консерванта додали борну кислоту. І, нарешті, для порівняння взяли по 20 мл пастеризованих соків, на упаковці яких було зазначено "100% фруктовий сік без консервантів". Підготовлені проби поставили в тепле місце. Через тиждень очікуємо на результати.
Підготовка до експерименту

Закладка досліду
Чому використовують бензоат натрію для консервації продуктів харчування.
Помилково багато хто з нас вважає, що бензоат натрію - це синтетична речовина, яку спеціально створили для консервації продуктів харчування (принаймні, більшість семикласників, яких ми опитали, вважали саме так). Але давайте розберемось.
Ви помічали, що ягоди брусниці і журавлини не псуються тривалий час? Навіть на початку весни ці ягоди виглядають ще свіжими і цілком придатні для вживання. Справа в тім, що в цих ягодах, а також в горобині, міститься бензойна кислота, яка вбиває бактерії, що викликають гниття. Завдяки цій властивості, а також нетоксичності, бензойну кислоту   та її солі, наприклад, бензоат натрію (добавки Е 210, Е 211) активно використовують в якості консерванта в харчовій промисловості - додають у фруктові соки, джеми, соуси, безалкогольні напої. Бензоат натрію в великих кількостях міститься в яблуках, родзинках, журавлині, кориці. Навіть у медиціні ці речовини знайшли застосування. Бензоат натрію використовується як відхаркувальний засіб в складі комбінованих препаратів, а бензойна кислота застосовується для лікування захворювань шкіри як антисептичний засіб.

В нашому експерименті ми також спробували використати і бензойну кислоту, щоб порівняти антисептичні властивості цих двох речовин. Але, як з'ясувалось в ході нашого експерименту,  бензойна кислота практично не розчиняється у холодній воді (в гарячій набагато краще), тому ми не змогли добути однорідний  розчин. Саме тому, мабуть, на практиці використовується сіль цієї кислоти.
Поки триває експеримент, пропонуємо вам познайомитись з презентаціями, які готували  учні-випускники ліцею в рамках проекту "Що ми їмо" у 2009 році.
Ароматизатори
Барвники
Підсилювачі смаку
Харчові добавки в кондитерських виробах
Групи харчових добавок

А про результати нашого дослідження ви прочитаєте далі.

3 коментарі:

Наташа сказав...

Дуже цікаво) Буду чекати на результати разом з вами!

Соня сказав...

Чекаю з нетерпінням результатів!!!!

Соня сказав...

Щодо добавок, то тепер буду значно
обережнішою. Менше їстиму чіпсів та сухариків, перестану ходити у фаст-фуди, не питиму колу та фанту...