понеділок, 25 березня 2013 р.

Вулкан на столі (Вулкан Бьоттгера)

Зазвичай цей ефектний дослід демонструють на самих перших уроках хімії, щоб заохотити до вивчення цієї дивовижної науки. Так робимо і ми. Але, як виявилось нещодавно, за якихось причин на нашому блозі про цей чудовий дослід – ані слова. Виправляємось: дивіться вулкан:


Речовина оранжевого кольору – амоній дихромат (NH4)2Cr2O7 , який розкладається з виділенням безпечного газу азоту, водяної пари та твердого оксиду хрому (ІІІ) Cr2O3 зеленого кольору. Для ініціювання реакції розкладу ми використали крихітку сухого пального. Можна на гірку дихромату амонію з цією метою додати краплину спирту або просто на декілька секунд занурити палаючу скіпку. Після цього розпочинається екзотермічна реакція:

(NH4)2Cr2O7 = Cr2O3 + N2↑+ 4H2O

У хімікусів-початківців завжди виникає питання:
А чому так помітно збільшується об’єм речовини? Пригадаємо: хімічна реакція – це явище, яке призводить до утворення нових речовин. В цій реакції амоній дихромат розклався з утворенням нової речовини – хром (ІІІ) оксиду, що має зовсім інші фізичні властивості. Так, густина амоній дихромату становить 2,115 г/см³, а хром (ІІІ) оксиду - 5,21 г/см³. Порівнявши ці цифри, нам стає зрозумілим зміна в об’ємі. Добутий оксид хрому (III) має у своєму складі домішки сполук хрому (II) і хрому (VI), тому ми можемо бачити вкраплення сірого і чорного кольору. Слід пам’ятати, що амоній дихромат, як і всі сполуки шестивалентного хрому, - токсичний. При вдиханні може викликати онкологічні захворювання. А хром (ІІІ) оксид при потраплянні в очі може подразнювати їх.

Немає коментарів: