понеділок, 25 березня 2013 р.

Мідний купорос: фальсифікація?

Фальсифікований мідний купорос
Найпоширенішою речовиною для вирощування кристалів є мідний купорос. Зазвичай юні дослідники купують цю речовину в господарських магазинах. Так вчинила  і Яна. Придбавши пакунок мідного купоросу, вона ретельно робила все так, як   на гуртку, але замість яскравих синіх кристалів отримала суміш дрібних білих і блакитних. При цьому білі кристалики мали характерну форму кубу, притаманну кухонній солі. В ємності, де відбувалась кристалізація, ми побачили чітке розшарування на  білі і блакитні  кристалики. Невелику кількість білих кристаликів розчинили у дистильованій воді, додали розчин аргентум нітрату. Утворився білий сирнистий осад, нерозчинний в нітратній кислоті.
NaCl + AgNO3 = AgCl↓ + NaNO3

Результат реакції на хлориди
А для того, щоб довести наявність в досліджуваній речовині йонів Натрію (у складі натрій хлориду), ми внесли білі кристалики в полум'я. Спостерігаємо забарвлення полум'я в жовтий колір:
Упаковка "цікавого купоросу"
Отже, наші дослідження довели, що в мідному купоросі була присутня кухонна сіль. Ми вже мали справу з "несправжнім" мідним купоросом. Але тоді, вирогідно, утворився купрум (ІІ) гідрогенкарбонат  в результаті зберігання реактиву неналежним чином. А в цьому випадку - це вже явна фальсифікація! Прикро!

Немає коментарів: