понеділок, 6 червня 2011 р.

Математика і хімія! Так!

Вітаємо Бєдова Олександра Володимировича!
На питання "для чого вивчають математику?" дуже влучно відповів ще у XIII столітті англійський філософ та природодослідник Роджер Бекон: "Той, хто не знає математики, не може знати жодної іншої науки і навіть не може дізнатися про своє неуцтво".  Хімія - наука не лише природнича, а й точна. Тому без міцних знань з математики файним хіміком (а всі хімікуси мріють стати саме такими) не станеш. Тому не дивно, що серед наших гуртківців так багато учнів, що захоплюються не лише хімією, а й, може навіть в більшій мірі, математикою.
Нещодавно ми привітали нашого чудового вчителя математики Олександра Володимировича Бєдова з ювілеєм. Найкращим подарунком для нього, думаю, будуть ваші красиві розв'язки хіміко-математичних задач. Отже, пропоную вам взяти участь у літньому хіміко-математичному практикумі:

Задача 1.Семикласник Сашко дізнався, що для того, щоб 1 вересня прийти до школи повним сил і здоров'я, йому потрібно з'їдати з молочними продуктами  1г Кальцію щодня . Яку масу сиру повинна зробити бабуся Сашка впродовж літа, якщо корова Маруська дає молоко, в якому масова частка Кальцію складає 0,14%, а з трьох літрів молока виходить 600 г чудового сиру? Густина молока від корови Маруськи - 1,032 г/л.
Задача 2.  Прихильниця шоколаду Оля дізналась, що масова частка життєво важливого елемента Феруму в шоколаді навіть більше, ніж у м'ясі і складає 0,0027% (проти 0,0024% в пісному м'ясі).Оля полюбляє з'їдати по маленькій шоколадці (30г) щодня. Скільки м'яса ще має з'їсти Оля на обід, щоб забезпечити середньодобову потребу у Ферумі, що становить 10 мг?
Задача 3. Ірина та Віка зібрали великий врожай огірків і вирішили зробити запаси на зиму. За рецептом відомого кулінара Олександра на трилітрову банку, яка вміщує 2 кг огірків, потрібно витратити 50 мл 9% оцету. В дачному сільпо такого оцету в наявності не було, тому довелось купити пляшечку (500мл) 60% оцтової есенції. В якому співвідношенні потрібно розвести есенцію з водою, щоб суворо дотриматись рекомендацій Олександра? Скільки огірків зібрали дівчата, якщо на консервацію було використано половину пляшки есенції? Густина оцтової есенції 1,0492 г/см³, а густина оцету - така ж, як у води.
Бажаємо успіхів! 

Немає коментарів: