вівторок, 14 червня 2011 р.

Кристалики росли, росли... І виросли!

Ще на початку квітня Олексій і Микола вирішили спільними зусиллями виростити великі кристали червоної і жовтої кров'яних солей. Зробили все як слід... Але чекати довго довелось! Ще на Останній дзвоник в пляшечках кристалів і  видно не було. Аж поки сонечко добре не пригріло... І ось сьогодні, два місяці поспіль, ми "зібрали врожай" - гарненькі червоні кристалики та якусь брудну розлаписту (кристалом назвати не можна) грудочку жовтої кров'яної солі. Ось ми і зрозуміли, чому в Інтернеті та спеціальній літературі не зустрічали відомостей про вирощування кристалів калій гексаціаноферату (ІІ) - жовтої кров'яної солі, яку так хтів виростити Микола! Адже досвід по кристалізації червоної кров'яної солі у нього був, і його знання допомогли  Олексію отримати чудові червоні, наче рубіни, кристалики.
Червона кров'яна сіль
Жовта кров'яна сіль

А все ж-таки кристали жовтої кров'яної солі виростити можна! На сайті "Хімія і Хіміки" ми знайшли фото цих красенів: дивіться тут. Отже, є ще над чим працювати!
При розчиненні червоної кров'яної солі відбувається охолодження
 Чому така похмура назва у цих солей? Справа в тому, що спочатку жовту кров'яну  сіль (K4[Fe(CN)6]) добували при стопленні поташу (K2CO3) і залізних ошурок з кров'ю, а при окисненні цієї солі отримували сполуку K3[Fe(CN)6], яку завдяки червоному кольору назвали червоною кров'яною сіллю. До речі, ці солі використовують в аналітичній хімії для виявлення сполук Феруму (ІІ) та (ІІІ), про що ми поговоримо далі.
Ярина готує розчин червоної кров'яної солі

3 коментарі:

Наташа сказав...
Автор видалив цей коментар.
Наташа сказав...

Так, кристали дуже гарні. А назва і справді, трошки моторошна...

Олена Миколаївна сказав...

Ці кристалики я поклала в бюкси, приходьте подивитися на них в серпні, перед новим навчальним роком!