Готуємо натуральний сік дідівським способом! |
Ми вирішили провести експеримент і дослідити вплив консерванту натрій бензоату...
на термін зберігання натуральних яблучного та апельсинового соків. Дідівським методом ми вичавили сік з яблука та апельсину. Для дослідження взяли по 20 мл кожного соку. Контроль: натуральні соки. До однієї проби додали натрій бензоат в кількості, що стандартно застосовується для безалкогольних напоїв (150 мг/л соку). Розрахунки проводив наш найкращий математик Боря. До іншої проби в якості консерванта додали борну кислоту. І, нарешті, для порівняння взяли по 20 мл пастеризованих соків, на упаковці яких було зазначено "100% фруктовий сік без консервантів". Підготовлені проби поставили в тепле місце. Через тиждень очікуємо на результати.
Підготовка до експерименту |
Закладка досліду |
Чому використовують бензоат натрію для консервації продуктів харчування.
Помилково багато хто з нас вважає, що бензоат натрію - це синтетична речовина, яку спеціально створили для консервації продуктів харчування (принаймні, більшість семикласників, яких ми опитали, вважали саме так). Але давайте розберемось.
Ви помічали, що ягоди брусниці і журавлини не псуються тривалий час? Навіть на початку весни ці ягоди виглядають ще свіжими і цілком придатні для вживання. Справа в тім, що в цих ягодах, а також в горобині, міститься бензойна кислота, яка вбиває бактерії, що викликають гниття. Завдяки цій властивості, а також нетоксичності, бензойну кислоту та її солі, наприклад, бензоат натрію (добавки Е 210, Е 211) активно використовують в якості консерванта в харчовій промисловості - додають у фруктові соки, джеми, соуси, безалкогольні напої. Бензоат натрію в великих кількостях міститься в яблуках, родзинках, журавлині, кориці. Навіть у медиціні ці речовини знайшли застосування. Бензоат натрію використовується як відхаркувальний засіб в складі комбінованих препаратів, а бензойна кислота застосовується для лікування захворювань шкіри як антисептичний засіб.В нашому експерименті ми також спробували використати і бензойну кислоту, щоб порівняти антисептичні властивості цих двох речовин. Але, як з'ясувалось в ході нашого експерименту, бензойна кислота практично не розчиняється у холодній воді (в гарячій набагато краще), тому ми не змогли добути однорідний розчин. Саме тому, мабуть, на практиці використовується сіль цієї кислоти.
Поки триває експеримент, пропонуємо вам познайомитись з презентаціями, які готували учні-випускники ліцею в рамках проекту "Що ми їмо" у 2009 році.
Ароматизатори
Барвники
Підсилювачі смаку
Харчові добавки в кондитерських виробах
Групи харчових добавок
А про результати нашого дослідження ви прочитаєте далі.
3 коментарі:
Дуже цікаво) Буду чекати на результати разом з вами!
Чекаю з нетерпінням результатів!!!!
Щодо добавок, то тепер буду значно
обережнішою. Менше їстиму чіпсів та сухариків, перестану ходити у фаст-фуди, не питиму колу та фанту...
Дописати коментар