понеділок, 2 грудня 2013 р.

Як ми мило варили

Так ми мило варили
Чи знаєте ви, що мило – це сіль? Так, так: мила – це солі Натрію та Калію вищих карбонових (жирних) кислот. При цьому натрієві солі вищих карбонових кислот утворюють тверді мила, а Калієві - рідкі. Для того, щоб зварити мило, нам було потрібно: 1)жир як сировина – приблизно 100г (ми брали суміш рослинного ти тваринного жирів). Ось з цього непривабливого яловичого жиру та прогірклої олії ми і варили наше мило:
Яловичий жир як сировина для виготовлення мила
2) фарфорова чашка як міні котел для варки;
3) каструля для водяної бані;
4) електрична плитка;
5) міцний розчин натрій гідроксиду NaOH ( 25г натрій гідроксиду розинили у 30мл води). Замість натрій гідроксиду можна взяти міцний розчин соди;
6) кухонна сіль для висолювання мила.
Спочатку ми розтопили жир, додали до нього олії та при перемішуванні малими порціями додали нагрітий розчин лугу. Звичайно, все виконували дотримуючись правил безпеки, навіть використали захисні окуляри. Цю суміш нагрівали на водяній бані впродовж 40 хв., додаючи гарячу воду по мірі википання. Потім додали  100мл 20% розчину кухонної солі , знову нагріли суміш до повного відокремлення мила. Мило в солоній воді не розчиняється, цей процес називається висолюванням, мило відокремлюється і спливає на поверхню розчину. Потім ми зібрали мило, що утворилось, ложкою, в гумових руковицях трохи віджали через марлю та промили невеликою кількістю води. Шматок нашого мила виявився невеликим, та й пінився не так щоб дуже, але все ж таки як раділи всі ми, що таки вдалося зварити своє власне мило!
Весь процес добування мила з жиру можна зобразити рівнянням реакції, яке так і називається – омилення жирів (або лужний гідроліз жирів):
Проводимо лужний гідроліз жиру
Рівняння реакції вказує на гідроліз жиру тристеарину, що входить до складу яловичого жиру. 

Немає коментарів: