четвер, 26 квітня 2012 р.

Свічка з магнієм

Магній дуже активно горить, утворюючи характерне блискуче полум’я. Цю властивість магнію використовують  в піротехнічних виробах, бенгальських вогнях.
Випадково на святкуванні одного дня народження Денис звернув увагу на особливі свічки, які на святковому торті горіли якось дивно, час від часу розкидаючи білі блискучі іскри. Коли іменинник по традиції спробував загасити свічки, добре подмухавши на них, йому це не вдалось. На мить затухаючи, свічки через декілька секунд з потріскуванням самі загорялись, загасити їх потоком повітря було неможливо. Довелось навіть бігти за склянкою з водою. Лише вкинув свічки у воду, приборкали горіння. Дивні свічки… Вивчивши етикетку, ми побачили, що називаються вони «Magic», тобто "чарівні". Денис припустив, що це через магній, який добавили у парафін.
Було прийняте рішення зробити свічку з магнієм для перевірення цього припущення.
       1. Беремо порошок магнію і насипаємо на фітіль. Фітіль має бути з такого матеріалу, щоб після активного горіння ще деякий час тлів. Ми скористались фітілем, який витягнули з готової свічки.
        2. Беремо фітіль, вкритий магнієм і заливаємо розтопленим парафіном.
        3. Чекаємо поки він застигне .
        4. Обережно підпалюємо фітіль. Спостерігаємо горіння з виділенням характерних іскор. При спробі задути свічку фітіль завдяки магнію знову спалахував.


Отже, наше припущення було вірне. В свічках «Magic» виробництва Китай застосовувався магній. Однак назвати це вдалою ідею не можна – занадто вже вогненебезпечні свічки. Принаймні, такі свічки повинні супроводжуватися інструкцією по гасінню, а також поясненням ефекту. На жаль, такої інструкції  на свічках не було. 

2 коментарі:

yvanko сказав...

А чи не можна було провести якісну реакцію на магній?

Олена Миколаївна сказав...

Якісну реакцію на магній, звичайно, можна провести, але ми хотіли зробити саме таку свічку. Дякую за підказку, ми на гуртку обов'язково розглянемо методи виявлення магнію, адже в шкільній програмі цьому питанню зовсім не приділено уваги.