неділю, 27 листопада 2011 р.

Добудемо малахіт

Добудемо малахіт. Малахіт - це основна сіль, основний купрум (ІІ) карбонат. Його формула - (CuOH)2CO3 . В природі малахіт утворюється при окисненні в присутності вуглекислого газу  мідних руд, мідних та бронзових виробів. Відомі поклади малахіту на Уралі, Алтаї, Казахстані. Найбільші запаси малахіту, який використовується для ювелірної справи - в Конго.
Цією малахітовою вазою ліцеїсти милувались в Ермітажі
Микола ж запропонував добути малахіт іншим способом - гідролізом солі купрум(ІІ) карбонату (про цей спосіб він дізнався з Енциклопедії для дітей Аванта+) . Купрум (ІІ) карбонат - сіль, що утворена слабкою основою та слабкою кислотою. Тому в водному середовищі вона розкладається, при цьому утворюється гідратований купрум(ІІ) гідроксокарбонат, з якого при виділенні кристалізаційної води і утворюється малахіт.
Для реакції ми взяли 5г мідного купоросу та 2,12г соди (натрій карбонату).  Розрахунки проводив Борис, спираючись на співвідношення коефіцієнтів в рівнянні реакції:

2CuSO4 + 2Na2CO3 + H2O = (CuOH)2CO3↓ +2Na2SO4 + CO2

При змішуванні прозорих розчинів -

вівторок, 22 листопада 2011 р.

Читайте новий журнал "Хімія для допитливих!"

Видавнича група "Основа" випустила перший номер журналу для школярів "Хімія для допитливих". Бібліотека ліцею отримала сигнальний екземпляр цього нового видання. Головний редактор журналу Тамара Гранкіна: "Ми будемо намагатися писати про науку хімію зрозуміло і максимально просто. Щоб внести на сторінки журналу трохи азарту, редакція регулярно буде оголошувати конкурси, а на переможців чекатимуть цінні призи".
В першому номері журналу ви прочитаєте:
-Хімікуси (приємно, чи не так? :-)  ), філософський камінь, золото та вічне життя;
- Винахід вартістю 10 мільйонів;
-Гідроген;
- Цукор;
- Саморобні індикатори;
- Ось воно, щастя!
- Задача
- Печера гігантських кристалів Наїк;
- Сіль + кислота = основа?
- Невідомі пригоди Шерлока Холмса.
Гуртківці можуть прочитати журнал в кабінеті хімії. З усіх питань, пов'язаних з передплатою журналу (а передплатити можна  і його електронну версію), звертайтесь  на сайт www.osnova.com.ua   

понеділок, 14 листопада 2011 р.

"Чорний палець"

Ми знаємо, що всі сполуки хіміки поділяють на дві групи - неорганічні та органічні. Органічні сполуки - це сполуки Карбону. Ми вирішили переконатися, що цукор, як органічна речовина, містить елемент Карбон. Люди старшого віку, які вивчали хімію раніше, ніж народилися наші поважні хімікуси, здивуються: що за Карбон, органічні сполуки містять елемент вуглець! Заспокоїмо наших мам та татусь: нічого в складі речовин не змінилось, змінилися лише назви елементів. За сучасною українською номенклатурою в основу назв елементів взято їхні латинські назви: Карбон (С), Гідроген (Н), Оксиген (О). Російською вуглець- "углерод, тот, что рождает уголь". Давайте ж подивимось, як народжується вугілля з цукру:



Цей дослід ми виконували так:

неділю, 13 листопада 2011 р.

І знову зелене полум'я!

Ми знаємо, що досить велику групу елементів у складі сполук можна вивчати за забарвленням полум'я. Так, ми вже бачили, що естери ортоборної кислоти забарвлюють полум'я в яснозелений колір.Ще таку властивість виявляють леткі сполуки - купрум (І) галогеніди. CuCl та СuВr роблять полум'я синьозеленим, а CuI - зеленим. Цю властивість використовують для виявлення хлору в складі органічних сполук.
    Прожаримо мідний дріт, загорнутий у формі спіральки (щоб збільшити поверхню стикання) в полум'ї.Увага! Інший кінець дроту для зручності і безпечного нагрівання вставимо у кіркову пробку. Прожарений мідний дріт вносимо у хлороформ (CCl4) і потім - в полум'я. Полум'я забарвлюється в красивий синьо-зелений колір:





Ефект досліду пояснюється тим, що мідь з хлоропохідною органічної речовини утворює леткий купрум(І) хлорид, саме він і надає такого забарвлення полум'ю.

вівторок, 8 листопада 2011 р.

В таблиці Менделєєва поповнення!

Сьогодні в засобах масової інформації ми прочитали важливу новину:
Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії офіційно затвердив позначення елементів з номерами 110, 111 і 112. Про це повідомило видання «Лента», з посиланням на New Scientist.
Імена новим елементам - Дармштадтій, Рентгеній и Коперникій  – було присвоєно ще в липні 2010 року. Разом з тим, тільки зараз закінчилося дотримання всіх формальностей, що пропонуються для додавання в таблицю Мендєлєєва нового елемента. Офіційні символи нових елементів Ds, Rg та Cn відповідно.
Крім того, йде процес присвоєння назв елементів 114 і 116. Цього місяця представники Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії офіційно оголосять попередні варіанти імен для цих елементів, після чого у фахівців буде 5 місяців, щоб надати свої заперечення. Якщо заперечень не буде, то імена будуть затверджені. Після цього почнеться серія формальностей, яка завершиться офіційним прийняттям назв.
На даний момент варіанти назв обох елементів невідомі. Раніше з'являлася інформація, що їх планується назвати Флеровій (на честь легендарного радянського фізика-ядерника Георгія Флерова) та Московій відповідно. Відкриття елементів було визнано лише в червні 2011 року.