вівторок, 25 жовтня 2011 р.

Експлораторіум

 На адресу нашого блогу надійшов лист співробітниці ДП "Інк-Україна" Ольги Лукасевич, яка розповіла про надзвичайно цікавий музей експериментальної науки Експлораторіум, розташований в Сан-Франциско. Подібні музеї створені в різних країнах, щорічно їх відвідують мільйони дітей та дорослих. Відвідувачі Експлораторіуму мають можливість не тільки спостерігати за науковими експериментами, а й безпосередньо брати в них участь, ламати бар'єри, через який традиційний процес отримання знань часто перетворюється на нудний досвід. Після відвідування Експлораторіуму люди збагачуються цінними інструментами розуміння світу, при цьому розважаючись та радіючи.    Компанія «Інк-Україна» вирішила стати ініціатором створення подібного музею в Києві. Давайте підтримаємо цю прекрасну ініціативу, адже це буде дуже цікаво і корисно для наших дітей! Пропонуємо вам ознайомитись з розповіддю пані Ольги про Експлораторіум та переглянути сайт аналогічного музею Експериментаніум у Москві.

середу, 12 жовтня 2011 р.

Перетворення на поверхні монет

На уроці хімії в 7 класі. Учитель: Чи вдалось алхімікам винайти філософський камінь, який перетворював би всі метали на золото? Учні: Так! Учитель (здивовано): І хто ж цей винахідник? Учні (хором): Гаррі Поттер! ( З ненадуманого, 2011 р.)
 Використуємо розчин мідного купоросу для "перетворення металів". Занурююємо залізний шуруп  в розчин мідного купоросу.Через деякий час на поверхні шурупа з'являється шар металевої міді.
Відбулась реакція заміщення: Fe + CuSO4 = Cu + FeSO
Але цією реакцією вже восьмикласників не здивуєш! Залізо, як більш активний метал (подивимось на ряд активності металів!) "витісняє" з розчину солі менш активний метал. Суть реакції полягає в переході електронів від атома Феруму до катіонів Купруму:
Fe0 + Cu2+ → Fe2+ + Cu
Саме цю реакцію ми використовували для вирощування кристалів металевої міді.
А ось справжнім дивом стали для для нас реакції, які відбуваються на поверхні мідних (або вкритих шаром міді) монет:
Перетворюємо мідну монету на золоту. Ми взяли різні монети,  які вкриті шаром міді або зроблені з мідних сплавів, очистили їх від забруднень. Приготували розчин цинк сульфату ( 10г на 50 мл води), додали декілька цинкових пластинок і нагрівали все це на електроплитці, слідкуючи за тим, щоб монети стикались з металевим цинком. 
Все, що нам потрібно для експерименту
На початку експеримента

Через 15 хв.Мідна монета вкривається шаром цинку

Через 15 хвилин кип'ятіння в розчині цинк сульфату мідна монета вкривається шаром цинку і стає схожою на срібну. Але найцікавіше ще попереду! Нашу "срібну" монету ми поклали на розжарену плитку і за хвилину вона перетворилась на "золоту"! Чудове перетворення! Здається, що ми таки знайшли "філософський камінь"!?

Мідна - срібна - золота



Чому ж відбувається це перетворення?