вівторок, 14 червня 2011 р.

Кристалики росли, росли... І виросли!

Ще на початку квітня Олексій і Микола вирішили спільними зусиллями виростити великі кристали червоної і жовтої кров'яних солей. Зробили все як слід... Але чекати довго довелось! Ще на Останній дзвоник в пляшечках кристалів і  видно не було. Аж поки сонечко добре не пригріло... І ось сьогодні, два місяці поспіль, ми "зібрали врожай" - гарненькі червоні кристалики та якусь брудну розлаписту (кристалом назвати не можна) грудочку жовтої кров'яної солі. Ось ми і зрозуміли, чому в Інтернеті та спеціальній літературі не зустрічали відомостей про вирощування кристалів калій гексаціаноферату (ІІ) - жовтої кров'яної солі, яку так хтів виростити Микола! Адже досвід по кристалізації червоної кров'яної солі у нього був, і його знання допомогли  Олексію отримати чудові червоні, наче рубіни, кристалики.
Червона кров'яна сіль
Жовта кров'яна сіль

А все ж-таки кристали жовтої кров'яної солі виростити можна! На сайті "Хімія і Хіміки" ми знайшли фото цих красенів: дивіться тут. Отже, є ще над чим працювати!
При розчиненні червоної кров'яної солі відбувається охолодження
 Чому така похмура назва у цих солей? Справа в тому, що спочатку жовту кров'яну  сіль (K4[Fe(CN)6]) добували при стопленні поташу (K2CO3) і залізних ошурок з кров'ю, а при окисненні цієї солі отримували сполуку K3[Fe(CN)6], яку завдяки червоному кольору назвали червоною кров'яною сіллю. До речі, ці солі використовують в аналітичній хімії для виявлення сполук Феруму (ІІ) та (ІІІ), про що ми поговоримо далі.
Ярина готує розчин червоної кров'яної солі

пʼятницю, 10 червня 2011 р.

Фестиваль науки

Учні ліцею представляють свої наукові розробки
 19-20 травня 2011 р. учні нашого ліцею взяли участь у Всеукраїнському  Фестивалі науки. Цього року 57 учнів ліцею стали переможцями ІІ (міського) етапу Конкурсу-захисту Малої Академії Наук. На Фестивалі науки свої роботи представляли учні 31-М групи Сорока Євгенія,  Осіпа Олексій  - роботи біохімічного спрямування та Подоля Стас і Дроган Денис – робота з програмування.  
Євгенія Сорока біля свого стенду
На цьому Всеукраїнському заході учасники Фестивалю ознайомились з різноманітними творчими та науковими розробками школярів з різних куточків України, побачили багато цікавого та пізнавального.  Наші десятикласники переглянули виступ Лабораторії наукових розваг “Весела Наука”. Пропонуємо подивитися і вам наш віодеозвіт цього хімічного дійства, в якому ви, шановні хімікуси-семикласники, побачите ті  ж досліди, які ми з вами проводили на гуртку, але в іншому виконанні:




Детальніше про діяльність Лабораторії наукових розваг – на сайті www.veselanauka.com !

понеділок, 6 червня 2011 р.

Математика і хімія! Так!

Вітаємо Бєдова Олександра Володимировича!
На питання "для чого вивчають математику?" дуже влучно відповів ще у XIII столітті англійський філософ та природодослідник Роджер Бекон: "Той, хто не знає математики, не може знати жодної іншої науки і навіть не може дізнатися про своє неуцтво".  Хімія - наука не лише природнича, а й точна. Тому без міцних знань з математики файним хіміком (а всі хімікуси мріють стати саме такими) не станеш. Тому не дивно, що серед наших гуртківців так багато учнів, що захоплюються не лише хімією, а й, може навіть в більшій мірі, математикою.
Нещодавно ми привітали нашого чудового вчителя математики Олександра Володимировича Бєдова з ювілеєм. Найкращим подарунком для нього, думаю, будуть ваші красиві розв'язки хіміко-математичних задач. Отже, пропоную вам взяти участь у літньому хіміко-математичному практикумі: