понеділок, 29 листопада 2010 р.

Розчин аміаку (нашатирний спирт)

Навіщо в домашній аптечці?
Аміак (амоніак за сучасною номенклатурою) - газ з дуже різким запахом, добре розчинний у воді. Формула - NH3. Розчин аміаку у воді називають амічною водою або нашатирним спиртом. Різниця між спиртом та аміачною водою полягає у тому, що у аптечному нашатирному спирті масова частка аміаку 3-10%, а в аміачній воді  10% і вище. В медицині розчин аміаку застосовується при станах запаморочення, при укусах комах. Слід пам'ятати, що пари аміаку токсичні, вони подразнюють слизові оболонки очей та органів дихання!
Досліди з аміаком
1. В розчин аміаку занурюємо універсальний індикаторний папірец. Жовтий колір папірця миттєво змінився на синій. Це означає, що аміачна вода виявляє лужну реакцію.
2. Дим без вогню. В дві порожні склянки з притертими кришками додали по краплі концентрованих розчинів хлоридної кислоти та аміаку ( під витяжкою). Потім наблизили склянки та відкрили кришки. Порожні на вигляд склянки заповнюються білим димом, важчим за повітря, який навіть можна "переливати" з однієї склянки в іншу!Це прореагував хлороводень з аміаком. Дим- результат хімічної реакції, сіль хлорид амонію. Він нетоксичний, на відміну від реагентів.






Зміна кольору індикаторного папірця







Дим без вогню!

Андрій і Ігор дослідили властивості аміачної води














Перегляньте презентацію Андрія і Ігоря!


Відео від професіоналів: Дим без вогню


понеділок, 15 листопада 2010 р.

Активоване вугілля

Навіщо в домашній аптечці?
Активоване вугілля має здатність зв'язувати (адсорбувати) токсини з шлунково-кишкового тракту, тому використовується при отруєннях та  алергії.
Використання активованого вугілля для очищення питної води

Невже це можна очистити?
 Спробуємо очистити воду, забруднену зеленкою.
Ми розтовкли таблетку вугілля, засипали добутий порошок у склянку з забрудненою водою. Добре перемішали і відфільтрували. У профільтрованій воді - ані слідів зеленки! До того ж, з огляду на високу ефективність активованого вугілля, ми очистили воду від інших домішок. Тож у похід,  на природу, обов'язково беремо цей чудовий препарат! І не лише для того, щоб було чим протидіяти харчовим отруєнням, а й для очищення води!
 Наталка і Юля фільтрують. А це Боря добуває чисту воду!
Крізь фільтр проходить чиста вода!

понеділок, 8 листопада 2010 р.

Марганцівка


Навіщо в домашній аптечці?
Раніше цей препарат був в кожній домашній аптечці. Зараз його використання обмежене, тому всю марганцівку, яку Назар знайшов в бабусиній аптечці, ми використали для наших пізнавальних дослідів. Хімічна назва - калій перманганат, KMnO4 .
Розбавлені розчини (приблизно 0,1 %) перманганату калію широко використовуються в медицині як антисептичний засіб, для полоскання горла, промивання ран, обробки опіків.  При деяких отруєннях для промивання шлунку використовують дуже розведений розчин внутрішньо. Треба пам'ятати, що перманганат калію - дуже сильний окисник, тому використовувати його слід дуже обережно, в малих концентраціях.
Добудемо з марганцівки кисень.
Цей дослід раніше виконували учні всієї країни для добування кисню, в кожному діючому підручнику є його методика.  Перманганат калію при нагріванні дуже добре розкладається.
2KMnO4 →K2MnO4 + MnO2+ O2
Тому ми легко добули з нього чистий кисень.

Нагріваємо перманганат калію. Через газовідвідну трубку Юля і Соня збирають кисень.
Перевірили, що це кисень жевріючою скіпкою. Вона спалахнула!